Verstandig hydraulische olie kopen doe je zo

Het kan een hele uitdaging zijn om hydraulische olie kopen voor jouw apparaat of machine. Hydraulische olie speelt namelijk een essentiële rol als smeermiddel en warmt dragend middel in hydraulische apparatuur. Er is een breed scala aan opties als het gaat om het selecteren van vloeistoffen voor jouw hydraulisch systeem. Elk systeem heeft zijn eigen specifieke vloeistof nodig voor optimale prestaties dus het is nodig dat je goed nadenkt voordat je hydraulisch olie gaat kopen. Hier zijn een paar tips om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

 

Check de vloeibaarheid voordat je hydraulische olie koopt

Hydraulische oliën onderscheiden zich door hun chemische samenstelling. De drie belangrijkste soorten zijn synthetisch, petroleum en op waterbasis. Synthetische hydraulische olie zorgt voor een grote stabiliteit en verbeterde smering. Kies voor synthetische vloeistoffen voor toepassingen met drastische temperatuur- en drukschommelingen. Aardolievloeistof wordt gewonnen uit geraffineerde ruwe olie en bevat prestatie bevorderende additieven zoals viscositeits verbeteraars, antislijtage- en antiroestremmers. Deze vloeistoffen zijn een goedkoper alternatief voor synthetische vloeistoffen, maar kunnen voor vergelijkbare toepassingen worden gebruikt. Overweeg goed bij het kopen van hydraulische olie op waterbasis of ze geschikt zijn voor jouw machine. Hydraulische oliën op waterbasis zijn namelijk goedkoper dan petroleum oliën, maar ze missen de prestaties en beschermende eigenschappen.

De toepassing: waar wil je hydraulisch olie voor kopen

Kies een hydraulische vloeistof die compatibel is met de functie van je machine of apparaat. Hydraulische vloeistof wordt gebruikt in een breed scala van toepassingen, onder andere in de scheepvaart, commerciële bouw en landbouw. Verschillende apparatuur vereist hydraulische oliën met verschillende eisen en van verschillende samenstellingen. Kies voor minerale, mono-grade hydraulische olie gemengd met een op zink gebaseerd antislijtageadditief als je op zoek bent naar een algemene keuze. Als jouw toepassing een multigrade-olie vereist, zoek dan naar een vloeistof die additieven bevat die hydraulische krachten kunnen weerstaan en de viscositeit behouden.

 

Rekening houden met het pompontwerp

Houd bij het kopen vaneen hydraulische olie rekening met het ontwerp van de pomp van je machine. Elk pomptype heeft unieke smering en viscositeitseisen. De belangrijkste soorten pompen zijn tandwielen, zuigers en schoepen. Schoepenpompen hebben rotoren die zijn bevestigd aan een draaiende as die in een nokkenring is geplaatst. Deze pompen hebben meestal hydraulische olie nodig met een specifieke viscositeit. Hoewel schottenpompen een uitstekende vloeistofstroomcapaciteit hebben, kunnen de onderhoudskosten als gevolg van snelle slijtage snel oplopen. Zuigers zijn de meest voorkomende soorten pompen en zijn duurzamer en leveren superieure prestaties. Zuigerpompen hebben hydraulische vloeistof nodig met een andere viscositeit dan schoepenpompen. Tandwielpompen zijn het minst efficiënt werken met hydraulische vloeistoffen met verschillende viscositeitsgehaltes. 

 

Het temperatuurbereik

Zoek bij het kopen van hydraulische olie naar producten die geschikt zijn voor de temperatuurdynamiek van jouw machine. Hydraulische olie voor een sneeuwploeg is bijvoorbeeld mogelijk niet geschikt voor toepassingen met hoge temperaturen, zoals tractoren of vorkheftrucks.

Hydraulische vloeistoffen behouden hun eigenschappen alleen bij bepaalde temperatuurbereiken. Vraag een expert zoals Olieonline om advies als je twijfelt over het kopen van een hydraulische olie. Vergeet niet dat er veel op het spel staat als het gaat om de prestaties en het onderhoud van jouw materieel als je de verkeerde hydraulische olie koopt.

Geef een antwoord