Misschien heeft u de term ‘koeltechniek’ al eens voorbij zien komen en vraagt u zich af wat het nou precies inhoudt. Koeltechniek is een term de techniek die wordt gebruikt om ruimtes, voorwerpen en andere producten af te koelen en koel te houden. In dit artikel vertel ik je er meer over.
Wat houdt koudetechniek precies in?
Zoals ik in de inleiding van dit artikel al aangaf, wordt de term ‘koeltechniek’ of ‘koudetechniek‘ toegepast voor de techniek die wordt gebruikt om ruimtes, voorwerpen, stoffen, voedingsmiddelen en andere producten af te koelen en koel te houden. Dit maakt koudetechniek onderdeel van de installatietechniek. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan aircosystemen, gekoelde opslag, koelsystemen voor bijvoorbeeld supermarkten en gekoelde transport via vrachtwagens, schepen en vliegtuigen. Erg gevarieerd dus!
Hoe werk koudetechniek?
In de basis kan koudetechniek op twee manieren werken. Allereerst kan het door gebruik te maken van stoffen die van zichzelf al een lage temperatuur hebben. Zo wordt er lucht gebruikt om de motor in een motorfiets koel te houden. Daarnaast kan koudetechniek ook worden toegepast met behulp van een warmtepomp. Dit is bijvoorbeeld het geval in bij koelkasten. De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een complex stukje natuurkunde.
Een warmtepomp haalt haar warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie. Een koelkast (maar ook een diepvries) gebruikt elektriciteit om een ruimte te koelen in plaats van te verwarmen. Dit gebeurt met de metalen plaat die achterin de koelkast zit. Deze plaat wordt koud als de koelkast aanstaat. Het zwarte rooster dat aan de buitenkant van de koelkast zit wordt warm. Er verdwijnt dus warmte uit de koelkast, waardoor de binnenkant van de koelkast koud wordt.
Meer weten over koudetechniek?
Wilt u meer weten over koude- en warmtetechniek of bent u op zoek naar iemand die u kan helpen bij de toepassing van deze techniek bij uw bedrijf? Neem dan eens een kijkje op de website van ENGIE Refrigeration.