Welke soorten zonnepanelen zijn er allemaal?

Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland: op steeds meer plaatsen zie je daken zie je ze verschijnen. Overweeg jij zelf ook om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het goed om te weten welke verschillende soorten er allemaal zijn. Daarover lees je in deze blog meer.

Monokristallijne zonnepanelen

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. De kleur van deze panelen is vaak donkerblauw of zwart, waardoor het minder opvalt op je dak. Dit type zonnepaneel heeft het hoogste rendement, maar daar staat wel tegenover dat het duurder is dan andere typen panelen. Omdat het rendement per vierkante meter het hoogste is, is dit type zonnepaneel het meest geschikt voor huiseigenaren die het maximale rendement willen behalen met een klein dak.

Polykristallijne zonnepanelen

De zonnecellen in polykristallijne zonnepanelen bestaan uit grove kristallen. Hierdoor lijkt het alsof er een scherven in het zonnepaneel zitten. De kleur van deze zonnepanelen is vrijwel altijd blauw, wat sommige mensen minder mooi kunnen vinden. Daar staat echter wel tegenover dat de aanschafprijs een stuk lager ligt. Hoewel het rendement niet zo hoog is als dat van monokristallijne panelen, is de opbrengst nog steeds relatief hoog.

Amorfe zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar silicium. Hierdoor zijn ze uiterst buigzaam. Het rendement van deze zonnepanelen is erg laag, maar de aanschafprijs is niet erg hoog. Ze worden alleen niet vaak op daken geplaatst, maar vaker gebruikt op boten of bussen. 

Glas-glas zonnepanelen

Ten slotte de meeste nieuwe soort zonnepanelen: glas-glas zonnepanelen. Deze hebben de langste levensduur van alle vier de soorten panelen. Omdat ze minder snel degraderen, behouden ze gedurende langere tijd hun hoge rendement. Hou er wel rekening mee dat de aanschafprijs vrij hoog ligt, omdat de techniek nog vrij nieuw is en er nog weinig aanbieders zijn.

Geef een antwoord