Je woning verwarmen zonder gas doe je zo

Door verschillende samenvallende oorzaken is de gasprijs deze winter ongekend hoog. Daarom zijn er veel mensen die op zoek zijn naar een manier om hun woning te verwarmen zonder gas. Gelukkig zijn die er volop. Ben je benieuwd naar de verschillende alternatieven voor een CV ketel op gas? Lees dan vooral verder!

Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt water op één van twee verschillende manieren. Een geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de aardbodem of het grondwater. Dit soort warmtepompen zijn relatief duur, maar ze halen wel een hoger rendement omdat de aarde constant warmte afgeeft. Een lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Deze warmtepomp is dus over algemeen goedkoper, maar er valt minder rendement uit te behalen. Beide soorten warmtepompen zijn een volledig duurzame manier om je woning te verwarmen. Daarnaast komen er ook geen broeikasgassen vrij bij het gebruik van een warmtepomp en is het dus erg goed voor het milieu. 

Zonneboiler

Met een zonneboiler kan je je woning verwarmen door middel van zonnewarmte. Ook deze vorm van verwarming is duurzaam en stoot geen broeikasgassen uit. Wel belangrijk is het feit dat een zonneboiler in de zomer vaak niet toereikend is om aan de energiebehoefte te voldoen, aangezien de zon dan aanzienlijk minder schijnt. Daarom is het vaak nodig om een kleine CV-ketel te hebben die je voorziet van de overige benodigde energie.

Biomassaketel

Ten slotte is een biomassaketel een verwarmingssysteem dat organische brandstoffen zoals pellets, houtblokken of -snipper verbrand om je woning van warm water te voorzien. Dit is een CO2 neutrale manier van verwarmen, omdat er tijdens de verbranding broeikasgassen vrijkomen. Daar staat echter wel tegenover dat de brandstoffen tijdens het groeien CO2 opnemen. Een belangrijk aandachtspunt wanneer je wil kiezen voor biomassa is dat je voldoende ruimte moet hebben om de brandstof naar keuze op te kunnen slaan.

Geef een antwoord