Hoe vind je de beste opstelling van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn populair geworden. Als je zonnepanelen wilt plaatsen, dan is het goed om te weten wat hun beste opstelling voor zonnepanelen is voor een zo groot mogelijke opbrengst. Daarover gaat dit artikel.

Situatie

Het hangt van de situatie af, wat de beste opstelling voor zonnepanelen is. Is de plaatsing op een dak? Praten we over een schuin of plat dak? Bij schuine daken, is het aantal mogelijkheden beperkt. Hoewel er puntdaken zijn die vier hellende vlakken hebben, hebben woningen normaliter een dak met twee. Doorgaans krijgen zonnepanelen bij een schuin dak dezelfde hellingshoek als een plat dak. Als die ongunstig is, dan zou je de panelen een andere hoek kunnen geven. Op een plat dak ben je niet gebonden aan hellingen en kan je zonnepalen elke richting op zetten en is de hellingshoek vrij. Je kunt zonnepanelen op een terrasoverkapping plaatsen of die kunnen zelfs de overkapping vormen. Dan kan je bij het ontwerp van de overkapping met de ideale hellingshoek van de panelen rekening houden. Op een lap grond zijn de mogelijkheden in principe dezelfde als op een plat dak.

Hellingshoek

De beste hellingshoek van een zonnepaneel voor de meeste opbrengst hangt af van de richting waarop het is geplaatst. Aanbevolen hoeken zijn:

  • Zuiden: tussen de 35 en 36 graden.
  • Westen en oosten: ongeveer 13 graden.
  • Zuidwesten en -oosten: circa 25 graden.

Deze hoeken gelden vanzelfsprekend voor alle daktypen.

Schuine daken

Bij schuine daken met twee hellende vlakken, waarvan er een op het zuiden ligt, is dat laatste vlak vanwege de ligging van ons land ten opzicht van de zon de beste keuze voor zonnepalen. Als de woning geen helling op het zuiden heeft, maar een op het oosten en een op het westen, dan werkt een combinatie van zonnepanelen op beide kanten ook goed. De plaatsing van zonnepanelen die op het noorden zijn gericht heeft niet zo veel zin.

Platte daken

Als er geen obstakels op een plat dak zijn, dan kunnen zonnepalen in principe elke richting op worden geplaatst en in elke hoek. De beste opstelling voor zonnepanelen is dan dat de helft van de panelen naar het westen is gericht en de andere helft naar het oosten. Op die manier wordt de beschikbare dakruimte het best benut. Dat heeft te maken met de schaduw die panelen geven. Heb je echter veel meer dakruimte dan panelen, dan is alleen naar het zuiden weer beter. Om er zeker van te zijn dat het juist wordt geplaatst is het advies eerst een dakscan voor zonnepanelen te laten uitvoeren bij een professionele dakdekker.

Geef een antwoord