Verschillende soorten vacatures installatietechniek

Installatietechniek is een opleiding op een brede basis. Hier leer je om technische componenten samen te voegen tot een functioneel geheel. Daarnaast leer je ook het onderhoud van zo’n installatie. De opleiding bevat vaak onderdelen van de bouw, industrie zowel als infrastructuur en wegenbouw. Doordat de opleiding zo breed is, is het aanbod aan vacatures en banen erg divers. Hieronder lees je meer over verschillende soorten vacatures installatietechniek.

Studie installatietechniek

Bij een opleiding installatietechniek kun je een variëteit aan kennis opdoen. Het vakgebied is onderverdeeld in vier verschillende velden. Het eerste veld omvat alle elektrotechnische installaties, dit is ook gelijk het breedste veld. Hierbij kun je denken aan installaties omtrent elektriciteit zoals hoog- en laagspanningsmasten, (nood)verlichting, communicatie etc. maar ook het beheer en de inspectie van dit type installaties. Het tweede veld beslaat werktuigbouwkundige installaties, hierbij kun je denken aan waterinstallaties, brandbestrijding, klimaat installaties en metalen dakdekken. Het derde veld beslaat transportinstallaties. Onder dit soort installaties verstaat men lift en roltrapinstallaties, maar ook kraan- en buizenpostinstallaties. Het laatste veld zijn warmte- en koude installaties zoals koel- en vriescellen of het aanleggen van verwarmingsinstallaties.

Vacatures installatietechniek

Wanneer je de opleiding hebt afgerond zijn er vele beroepen mogelijk. Zo heb je voor een proces verschillende stappen nodig, waarbij voor elk een nieuwe specialisatie bestaat. Zo zijn er bijvoorbeeld technische tekenaars nodig die de creativiteit hebben om installaties te bedenken en uit te tekenen. Daarnaast zijn er sturende functies zoals leidinggevende, die projecten aansturen en teams begeleiden. Met hen werken monteurs om dit soort projecten te volbrengen en installaties te installeren en onderhouden. Van ontwerp tot onderhoud, installatietechniek biedt een breed spectrum aan vacatures. Voorbeelden hiervan zijn projectleider, werkvoorbereider, monteur, machinebouwer, installateur of installatiemonteur, werktuigkundige, inspectiemonteur, onderhoudsmonteur, technisch tekenaar, constructeur en vele andere banen. Als installatiemonteur kunnen je taken erg uiteenlopen, hierbij kun je denken aan het aanleggen van verwarmingen, waterleidingen, gasleidingen, sanitair of dak en zinkwerk. Vaak ben je als monteur in dienst bij een installatiebedrijf. Als beginnend monteur werk je onder een leidinggevende of eerste monteur, daarna kun je zelfstandig aan de slag. Binnen de installatietechniek zijn er vele specialisaties mogelijk, bedenk je daarom van tevoren welk type jou het meeste interesseert.

Geef een antwoord