Hoe kies je de meest geschikte laadpaal?

Ben jij op zoek naar de beste laadpaal voor jouw auto? Maar je wordt continu geconfronteerd door ontelbare keuzes? Gelukkig ben je nu op de juiste plek. Engie helpt mensen dagelijks via de telefoon via de mail, via de chat of gewoon bij het bedrijf zelf. Nu is natuurlijk de vraag: welke laadpaal moet ik nemen? Ik neem hieronder drie stappen door die van belang zijn voor deze vraag.

Stap 1: wat is eigenlijk de maximale capaciteit van de auto?

Wanneer je dit weet heb je in ieder geval al een aantal keuzes weggestreept. Zo zie je al gauw welke laadpalen geschikt zijn voor jouw auto. Het verschilt vaak van 3,7 kW tot 22 kW. Hierbij moet je letten op het aantal fasen en het aantal ampères. Hierdoor weet je de maximale laadcapaciteit van de auto. Kijk goed naar de specificaties van de auto, die kunnen hierbij helpen.

Stap 2: welke elektrische aansluiting is beschikbaar?

Hier gaat het om de verbind tussen de meterkast en het energienet. Vanuit hier kan er bepaald worden hoeveel stroom er voor de laadpaal beschikbaar is en uiteraard de overige elektrische apparatuur. Het bestaat uit twee getallen. Het eerste getal staat voor het aantal fases van de aansluiting aan en het tweede getal geeft aan hoeveel ampere de aansluiting zal leveren. Dat ziet er dan zo uit: 1x35A of 3x25A. Hoe hoger deze getallen, des te meer elektriciteit er geleverd kan worden.

Stap 3: jouw voorkeur voor de laadpaal.

Hier moet je ook wat vragen voor jezelf bedenken. Is het mogelijk om de auto helemaal op te laden in de nacht? Hoeveel accu’s (of kilometers) rijdt je per dag?

Hoe vaker je rijdt, hoe handiger het is om een sterkere laadpaal aan te schaffen. Je kan dan nu zelf ook bedenken dat als je minder rijdt, je ook zwakkere laadpalen kan gebruiken.

Geef een antwoord