Rijd door een willekeurige straat in Nederland en je ziet zeker een aantal daken voorzien van zonnepanelen. Zonnepanelen beginnen steeds meer bij het straatbeeld te horen en dat is een goed teken. De markt voor zonnepanelen is daarom volop in beweging. Zonnepanelen worden steeds breder inzetbaar en beter in prestatie. Glas-glas zonnepanelen vormen op dit moment de nieuwste ontwikkeling.

Opbouw zonnepanelen


Glas-glas zonnepanelen kunnen op de langere termijn meer voordeel opleveren doordat ze minder rendementsverlies kennen. Hoe zit dat precies? Een regulier zonnepaneel is opgebouwd uit 5 lagen. De laag met zonnecellen worden vacuüm verpakt in EVA-folie, de achterzijde bevat een laag kunststof folie en de voorzijde een laag glas. Onder invloed van jarenlange blootstelling aan temperatuurverschillen, vocht en mechanische spanningen kunnen er scheurtjes ontstaan. Hierdoor werken de panelen op termijn minder goed en loopt de opbrengst terug.

Glas-glas zonnepanelen

De naam geeft het eigenlijk al weg, bij dit type zonnepaneel bevinden de zonnecellen verpakt in EVA-folie zich tussen niet één maar twee lagen glas. Deze glasplaten geven een extra stevigheid waardoor scheurtjes uitblijven. Dit houdt in dat de degradatie van deze zonnepanelen aanzienlijk minder is. Gemiddeld genomen neemt het vermogen van glas-glas zonnepanelen na 30 jaar maar met zo’n 13 procent af. Ter vergelijking: voor traditionele zonnepanelen is dit gemiddeld 20 procent na 25 jaar.

Kleiner rendementsverlies

Wanneer we spreken van traditionele zonnepanelen gaat dit niet om één type paneel. Er zijn diverse soorten panelen op de markt. Denk aan monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Daarbij heb je tal van variatiemogelijkheden zoals flexibele panelen en kunnen ze geplaatst worden op heel diverse plekken. Denk bijvoorbeeld aan solar carport. Kies je panelen van een gedegen merk, dan kun je hier ook zeker lange tijd voordeel van ervaren. In de regel kunnen ze qua rendement echter niet tippen aan glas-glas zonnepanelen. Dankzij de lange levensduur en het geringe rendementsverlies kunnen fabrikanten eveneens langere garanties geven op glas-glas zonnepanelen.

Aanschaf

Zitten er nadelen aan glas-glas zonnepanelen? Ja. Dit type paneel is aanzienlijk zwaarder dan de traditionele variant. Hierdoor kun je ze niet zomaar op iedere locatie plaatsen. Verder raad je waarschijnlijk al dat glas-glas zonnepanelen duurder zijn dan traditionele panelen. Kies je voor een glas-glas paneel met frame dan ligt de prijs zo’n 20 procent hoger. Kies je voor de esthetische glas-glas panelen zonder frame dan loopt het prijsverschil op. Denk aan een aanschafprijs die 30 tot 50 procent hoger ligt dan die van een traditioneel zonnepaneel. Daar staat tegenover dat glas-glas zonnepanelen wel de toekomst lijken te hebben, wat gunstig is voor de aanschafprijs op termijn. 

Geef een antwoord